På sistone har jag intresserat mig mer och mer för nordisk historia. Läst historiska biografier, romaner baserade på historiska personer, hört mängders ljudböcker av historisk lektyr och sett otaliga timmar dokumentärfilm, ofta signerade Herman Lindqvist. Häromveckan var jag på Kalmar läns museums Kronan-utställning bara för att jag var sugen på det och gick omkring en hel eftermiddag. Fascinerande!
Parallellt med mitt nyfunna intresse har jag under någon månads tid plöjt mig igenom den påkostade och svårt hajpade TV-serien "Game of thrones", och det är förstås ingen tillfällighet. Serien, baserad på en bokserie av George RR Martin utspelar sig i en påhittad medeltid, och regissören älskar att säga "men det var ju så det var på den tiden" för att rättfärdiga ständiga våldtäkt-scener, brutala mord på oskyldiga, barn och kvinnor, och slaveri.
Så, kan regissörerna ha rätt när de säger att de bara speglar en tidsanda? Kan våldet och rädslan ha varit så totalt även här? Kan liv ha varit så lite värda? Var kvinnor bara slavar och horor? Var lojaliteten så oändlig och var maktens män så obegripligt egoistiska i sitt styre? Kunde det verkligen vara så det var?
Först och främst; nej. Det speglar inte en tidsanda eftersom de själva har hittat på tiden det utspelar sig i och även världen det utspelar sig i. Det är svårt att gömma sig bakom historisk fakta när man levererar en helt och hållet påhittad historia. Men skulle det vara en skildring av vår medeltid skulle det kanske vara ganska nära sanningen ändå. Naturligtvis väldigt, väldigt överdrivet dramatiserat i denna nämnda TV-serie och våldet estetiskt förskönat för att passa till rutan.
Vi hade ju ändå en kristen lagstiftning som gjorde fredstiderna hyggligt säkra, men visst var det väldigt mycket våld, otroligt mycket rädsla och skrock, rävspel och maktspel i kungahusen, gigantiska klasskillnader, och kvinnan var ju inte värd många korvöre. Och när det väl var krig så plundrades det ordentligt; byar brändes, folk mördades och kvinnor våldtogs. Det var liksom standard. När Karl X Gustaf tog över Polen exempelvis så mördades procentuellt fler polska invånare än under andra världskriget. Det var nog inte så romantiskt.
Väldigt många händelser, ritualer, namn och mytologiska figurer är förmodligen dessutom hämtade rakt av från vår nordiska historia till Game of thrones. Ju mer jag läser om stormaktstiden ju mer känner jag igen från serien. Och samtidigt lär jag mig mycket om vårt land och vår historia – som man definitivt inte bara ska känna stolthet över! Nästan tvärtom faktiskt :)
1 kommentar:
Tycker du gör det hela väldigt lätt och delar upp saker i svart eller vitt. Mina poänger:
1. Konsten (som TV-mediet och litteraturen tillhör) ska inte, och bör inte styras av majoritetens moralism. Konsten bör vara fri att skildra även otrevliga saker. Ett värde av sådan konst kan t.ex. vara denna påföljande diskussion om våld som ju aldrig hade uppkommit om inte konst hade provocerat dig att skriva din text.
2. Om du vill lära dig om historia läs historiker och inte rojalistiska journalisters trams. För enkel referens: http://www.peterenglund.com/textarkiv/lindqvistbok.htm
3. Det fungerar inte att fly från verklighetens obehagliga saker genom att stryka obehagliga saker i påhittade historier.
Tack för ordet
Skicka en kommentar