tisdag 15 december 2015

10 rubbat bra jullåtar!


En av mina absoluta favoriter, en allt annat än gullig jullåt som tar mig till en stökig irländsk pub i New York, adderar förlorade drömmar, fylla och spelmissbruk.  Dynamiken mellan Shane MacGowan och Kirsty MacColl gör att sången, inte bara på jultemat, är bland de bästa duetterna nånsin :) Duett-raderna "You took my dreams from me when I first found you/I kept them with me babe, I put them with my own, Can't make it all alone, I've built my dreams around you" är bland de mest romantiska, om än i djupt svårmod.


Vem visste att Bob Dylan kunde göra världens svängigaste jullåt? Barnsligt enkel text innehållandes alla viktiga detaljer om jultomten, till polka-studsande gung? Videon må vara kass, men det här är en av mina bästa jullåtar!


Glöm egentligen videon, ljudet av dålig inspelning i utomhusmiljö gör inte låten rättvis alls. Men på skiva och förstås spotify låter den helt magisk. Ett guldkorn som folk går miste om, väldigt oförtjänt.


Hello Saferide ska förstås vara med, i vanlig ordning med sång och arrangemang i motsatta tonarter; precis blivit dumpad innan jul och sjunger ändå i dur. Det är nåt man är van vid när man gillar Annika Norlin :)


David Bowie är en favorit, och här plockar han dessutom bort det kristna budskapet ur en traditionell 30-talsjulsång och sjunger om fred på jorden. Whats not to like?


Elvis visar varför han kallas The King. Och den här duetten är en efterkonstruktion, Martina McBride var bara två år när den spelades in, så hon är ditplacerad av duktiga redigerare på senare år, rätt läckert!


Brutal text, och egentligen ingen jullåt utan handlar om fattigdomen i Afrika. Anmärkningsvärt nedlåtande mot kristendomen, som har fler anhängare där än i Europa och USA tillsammans; det vore smått besynnerligt om de inte visste att det var jul.


Tänkte jag måste få in lite rap på listan också, och Run DMC är så opretto att det blir kul! Kanske ingen låt som går på repeat, men jag gillar dåraktigheten :)


Tänk, en svenskskriven låt som är så stökig och grisig att "Fairy Tale of New York" framstår som en gullegris i jämförelse. Så spännande kollaboration att den inte får missas, inte någon jul! Och kul att man fått självaste Cindy Lauper att vara till och med grövre i munnen än Howlin' Pelle :)


Can it be Christmas every day? Nä, det hade väl varit lite förfärligt. Men fantastisk låt. Kanske den allra bästaste :)

Inga kommentarer: