onsdag 18 oktober 2017

MeToo

Ser många som delar med sig av hjärtskärande upplevelser under hashtaggen #metoo. Lika länge som människan kan spåras bakåt i tiden, lika länge har det varit normalt att kvinnor är rädda för män och det har de haft fog för. För män i alla samhällen som någonsin funnits har haft makten och pengarna. Män har bestämt kvinnoidealen som kvinnor ska leva upp till. Män har alltid suttit i rum och bestämt att kvinnor inte ska ha samma makt som män så att män ska kunna fortsätta sitta i rum och bestämma. Världsreligionerna med sina böcker - skrivna av män - har befäst männens rätt till kvinnor i tusentals år.
Ingen som någonsin levt med någorlunda verklighetsförankring har undgått att det finns en närmast genetisk och obehaglig generell manlig föreställning om att män är lite mer värda. Skulle vi fråga hundra män om de tycker att de är mer värda så säger de allihopa nej - men ändå skulle inte samma hundra män bemöda sig ens en minut att motverka den patriarkala strukturen. Många av de hundra skulle ha våldtagit. Många skulle ha slagit sina fruar. Många skulle ha kränkt kvinnor verbalt eller på nätet. Många skulle ha tagit bilder på sina kön och skickat till kvinnor. Många skulle ha tafsat på dansgolvet för att de visste att de skulle komma undan med det. - Och det här är bara av hundra män. I Sverige bor det fem miljoner män. Det blir väldigt många ofredanden, kränkningar och sexuella övergrepp - och alla sa att de tycker att kvinnor är lika mycket värda. Det gör de bevisligen inte.
Det är dags att vi #allamän tar vårt kollektiva ansvar. Vårt kollektiva straff är att skämmas och göra en kollektiv plan för hur vi ska agera för att kväva denna egenskap som är så djupt rotad i många män. Människor skiljer sig från djur genom att vi kan välja vad vi gör, vi vet vad som är rätt från vad som är fel. Om alla män överallt satte ner foten när någon gör orätt, även ens bästa vän eller bror, skulle vi kväva den här jargongen i ett kick. När någon pratar nedvärderande om någon annan, när någon beter sig illa på krogen... när någon har gjort det otänkbara brottet och förstört någons liv. Sätt ner foten. Ställ dig på rätt sida om strecket för ont och gott. Gör dig av med vänner som beter sig som mansgrisar, eller ännu hellre säg till dem att bättra sig för allas bästa. De som är utsatta ska aldrig behöva föra sin egen talan, det måste vi andra göra.
Det är inte ni som har döttrar som ska behöva ta det här samtalet, utan vi som har söner.

Inga kommentarer: