onsdag 4 februari 2009

Kålpudding

Jag brukar inte följa upp tidigare blogginlägg men nu måste jag bara ta och skriva, på tal om att jag nämnde förut att jag aldrig hade gjort kåldolmar, att idag har jag ta mej tusan stått och lagat klassisk svensk kålpudding! Två timmar tog det, och när jag var färdig såg det förstås rent förjävligt ut, såg ut lite som när naturfilmare fotograferar fåglar som förgiftats av oljeutsläpp, så såg det ut. Men det spelar väl ingen roll, hur det ser ut? Och ja- jag använde vitkål, det kan du skriva upp i din lilla notisbok! :)

Jag har aldrig sagt att det här är en matblogg, tvärtom så vill jag understryka att det inte är det och jag lovar att aldrig mer skriva om mat, utom möjligen god mat eller mat jag tycker är rolig eller som är med i något komiskt sammanhang, men jag måste ta tillfället i akt att berätta om min köttfärsgryta jag gjorde! Jag började nämligen med tankegången att jag skulle göra en riktigt maffig köttfärssås, så först och främst köpte jag nötfärs, och jag ville inte ha litegrann utan jag köpte ett storpack med ett och ett halvt kilo, vilket är jaevligt mycket köttfärs. Sen ville jag ha en vitlök förstås, den fräste jag i, och eftersom gullök är ett måste i alla köttfärsrätter så brände jag på med en sån också. Storhetsvansinnet hade redan börjat när jag köpte ett trepack rejäla ekologiska paprikor på Maxi. "För färgens skull", tänkte jag för mig själv för att vägra inse att jag tappat fästet helt. Champinjoner köpte jag också alldeles för mycket av men jag vräkte i allting ändå. Och ett halvkilo morötter rev jag och hade i också. Jag kallsvettades när jag insåg att grytan jag valt, som är den största vi har, är på tok för liten för det här projektet, men jag fortlöpte och hade i ett par rödpeppar som jag köpt på mig också. Och så lite buljongvatten för att få lite extra köttig smak, och en halvliter grädde på det. Jag hade köpt tre stora tomater som jag skivade omsorgsfullt och hade i också, men jag tycker ju om tomater, så jag plöjde i en halvliter krossade tomater, resterna av ett paket tomatsås och en hysterisk mängd ketchup. Kryddade med en färsk oreganoplanta som jag köpt på kruka på ica, och oregano på burk som vi hade hemma, svartpeppar, vitpeppar, salt, en touch av grillkrydda och lite timjan. Jag hade vräkt på allting i en sån fart att jag inte hann reflektera över att hela spisen var som en swimmingpool, mat för en femton personer eller nåt. Det blev många lunchlådor det. Tack vare att jag fick storhetsvansinne!! 

1 kommentar:

IzZzY sa...

Det är lätt hänt! ;)