torsdag 26 december 2013

Kvinnor och fotboll är en utmärkt kombination

Jag tycker verkligen om Zlatan som fotbollsspelare - utan att kunna referera till femtiotalets storstjärnor så anser jag att han är den bästa skandinaviska fotbollsspelare genom tiderna, och jag tror inte att någon under åttio år säger emot. Vunnit i princip alla tunga titlar han tävlat om med alla sina klubblag, vunnit skytteligan i massvis av europeiska ligor, gjort de sjukaste målen, är en extremt driven vinnarskalle, han är bäst vart han än spelar, det går inte att inte vara imponerad av en sådan idrottsman. 

Men det som han säger i media idag är oförsvarligt. Han spottar på hela damfotbollen och säger att de inte är värda ett skit, ungefär, för att de inte spelar lika bra fotboll som herrarna. Ingen förnekar att intresset för damfotboll är mindre och att det således inte finns särskilt mycket pengar i det, och ingen förnekar att herrar har bättre fysiska möjligheter att springa fortare, skjuta hårdare, osv – men Anders Svensson lyckades på samma fråga vara både respektfull och ödmjuk, och säga ungefär att "i en perfekt värld hade det varit jämställt", varför kan inte Zlatan vara lika resonerande? Jag är rätt övertygad om att alla fotbollsspelande tjejer redan insett av sina lönekuvert att de inte gör några stora pengar på att spela, varför ska det dras upp som argument av stenålderstänkande människor? Det vore ju skitkul om damfotboll kunde bli en stor publiksport även i klubbfotboll någon gång i framtiden! 

I egenskap av lagkapten både i svenska landslaget och ett av världens mest framgångsrika fotbollslag är han en oerhörd förebild och måste för fan tänka sig för vad han säger. Det fanns förmodligen miljoner damspelare som såg upp till honom så sent som igår när han gick och la sig, men sen såg han målmedvetet ner på dem och stampade på dem – och visade en kvinnosyn som inte är okej i ett modernt samhälle. Vad han ville uppnå är fullkomligt oförståeligt dessutom, ändå hade han enligt Expressen funderat på det här uttalandet i flera månader. Jag blir så djupt besviken, det är så man får skämmas. Hoppas den ökade debatten gör att intresset blir större, så har det i alla fall kommit något gott ur det här. Alla har samma rätt att spela fotboll, oavsett kön, hudfärg, läggning, ålder, handikapp, och så vidare. Det är det viktigaste att vi kommer ihåg. Hur många som kollar på och hur mycket intäkter det drar in måste komma i andra hand, glädjen att spela måste alla få känna utan att några ska få en käftsmäll innan de ens börjat. All respekt till de tjejer, såsom Pia Sundhage, som helt och hållet revolutionerat sport-Sverige och gjort idrott till en viktig påskyndare i kampen för svensk jämställdhet. Men det finns så många steg kvar att ta. 

Inga kommentarer: