tisdag 13 januari 2009

Äckliga frukter

På Maxis fruktavdelning finns det två frukter som ingen någonsin köper. Eller ja, vi har en hel radda med skumma frukter som mest är där för syns skull, eller utifall att det kommer in någon kräsen asiat med hemlängtan. Men det finns två som verkligen ingen någonsin köper. Och nej, det beror inte på att folk "inte har fått upp ögonen för dem ännu", utan för att dom är sjukt osmakligt gräsligt äckliga och tokdyra.

2. Rambutan är som en liten hårig valnöt. En tredjedel av frukten består av hår. En tredjedel består av ett unket skal. Sen är det en stor kärna. Och så pyttelite fruktkött ungefär lika mycket som ett russin. Kostar 129 kronor kilot. Som hittat!










1. Men den märkligaste frukten, som asiaterna säger är världens godaste frukt, heter Mangostan. Den kanske är god i en annan värld, eller man kanske tycker den är god om man är en snigel, men officiellt beror det på att den blir äcklig för att den inte pallar transporten till Sverige. Detta hindrar dock inte priset från att ligga runt 25 kronor styck. Frukten är mörkbrun och ungefär stort som ett plommon. Varav skalet är ungefär 95%. När man lyckats skära sig in till fruktköttet, eller ja, fruktkött och fruktkött, man får skrapa lite på kärnan så får man fram en gulgrå förhårdnad sörja som är ungefär lika stor som en halv clementinklyfta. Det är alltså det man äter. Och det smakar absolut ingenting. För skojs skull vägde jag fruktköttet till 4 gram. För 1000 spänn får du alltså ungefär ett och ett halvt hekto grå smaklös sörja. Välkommen in!

Inga kommentarer: