söndag 30 januari 2011

Sri Lanka 2011


Jessica och jag har en riktig mysdag i sängen idag, vi ligger och planerar vår Sri Lanka-resa om lite drygt en månad och vi drömmer oss bort dit redan nu, fantiserar om vackra solnedgångar vid långa stränder, lekande vilda elefanter och stekande hetta med svalkande dopp i turkosblåa Indiska Oceanen. Jag drömmer om kryddstarka grytor, nyplockade mangos och perfekt mognade ananaser. Jag ligger här och blir hungrig bara av tanken.

Det finns så mycket att se och göra i det här landet, det känns helt enkelt overkligt att vi ska dit. En helt ny värld, för att citera en gammal arabisk prins, som vi inte har någonting gemensamt med. Total fattigdom och hundra år av krig under en stekande sol, det är många stenkast från vår vardag med fullkornsbaguetter, lördagsgodis och mobiltelefonkameror med HD-kvalité. Vi ska försöka att utnyttja vår tid där så solidariskt som möjligt, vi har fixat boende på ett oglamouröst vandrarhem i ett mindre attraktivt område och vi ska besöka barnhem och fattiga områden och hjälpa till emellanåt, det skulle inte kännas rätt att komma till ett sånthär land och ligga med kalla drinkar vid lyxhotellens poolar, även om jag inte moraliserar - det är ju förstås nödvändigt för Sri Lanka att det finns god turism också. Morgan, programledare i P3-programmet Christer, berättade en gång att han åkt taxi i Indien. Rest långt och dessutom var taxiföraren väldigt trevlig. När de anlänt ville chaffören ha motsvarande åtta kronor. Morgan förklarade att han inte med gott samvete kunde ge den här fattiga killen bara åtta kronor så han tvingade på honom nåt i stil med det dubbla. Den här historien blev jag berörd av för många år sedan och den är en riktlinje för hur jag vill vara som person. Varför skulle vi pruta och snåla bort femkronor bland människor som inte har nog med pengar för ens de billigaste matvarorna i ett av världens valutafattigaste länderna?

Som tur är finns det gott om nöjen också i det här tropiska paradiset som inte är på någon annans bekostnad :). Vi ska besöka elefantdagis, åka på magiska safarin, se otroliga bergslandskap med teodlingar, och se byggnader som i princip skulle kunna platsa bland världens sju underverk. Bilderna vi ligger och kollar på från böcker och internets resesidor får oss att känna oss lyckligt lottade, överallt är det så vackert och färgsprakande. Den kommande månaden av svenskt snöslask och nordliga isande vindar känns inte alls lockande :) Inte ett dugg, faktiskt...

Inga kommentarer: