lördag 11 februari 2012

Jobba till man är sjuttiofem

Fredrik Reinfeldt tycker att det är vettigt att svenska folket ska jobba upp till sjuttiofem års ålder. Han får för övrigt stöd av Blondinbella, såg jag på SVT Debatt, vilket säger en del om hur "bra" det förslaget är. Manliga snittåldern i Sverige idag är 78 år, vilket innebär att väldigt många svenskar skulle arbeta tills de dör - rolig tanke, eller hur? Det finns över en miljon människor idag som är mellan 62 och 75 år, som inte jobbar. Modernaterna kan inte ens fixa jobb åt dagens ungdomar och arbetslösa, hur i hela världen skulle de hitta en miljon nya jobb åt gamla gubbar och tanter? På frågan om hur folk ska palla att arbeta när de är gamla och slitna blev svaret tydligen att folk ska ta studielån och omskola sig. Vänta nu... ska alla högskoleutbildningar fyllas av gamla femtioåriga före detta brevbärare och lärare? Det kommer ju bli lite andra tongångar på studentfesterna, haha... Studentkåren och PRO kan ju slå sig ihop :)

Men den största frågan är förstås - i vilken situation kan du tänka dig att anlita någon över sjuttio år? Kan du tänka dig att gå till en 73-årig frisör? Blir det jobbigt när du hör att din gynekolog snart ska fylla 75? Hur länge tror du att du får vänta på restaurangen när kökspersonalen går med rollator? Se till att din hantverkare inte får betalt i timlön när han är över sjuttio, det lär ju inte gå jättefort och det är dyrt redan som det är. Och var finns tilltron när din optiker själv har åldersstarr på båda ögonen?

Det är ju ingen tillfällighet att förslaget kommer från moderater som tjänar miljoner. De kommer ju ändå inte behöva jobba en dag längre än de själva vill. Det är lite väl mycket nu att vi ska "styra landet som ett företag". Vi ser ju hur det går för svenska storföretag idag, låt inte det bli modellen för hur vi ska sköta vårt land. Sedan moderaterna fick makten har den fattigaste tiondelen av befolkningen blivit 600 kronor fattigare varje månad medan de rikaste har ökat sina inkomster med 14900 kronor. Det låter ganska precis som företag som sparkar tusen anställda för att ha råd med styrelsens arvoden.
Dags för ett regimbyte?

Inga kommentarer: