söndag 5 oktober 2008

Om att glorifiera sigsjälv

Haha, jag måste bara citera en halvt ödmjuk kille från sin egen blygsamma hemsida. Nämligen Michael Jackson, vars hemsida är en hyllning till honom själv, och han gillar att framställa sig själv som bäst i världen, ungefär som Hussein och Stalin gjorde. Missförstå mig rätt, jag diggar snubben, han har visserligen inte gjort mer än ett tre/fyra-tal bra skivor, men av dom är å andra sidan minst två skivor bland de bästa som någonsin gjorts. Hursomhelst, Michael har haft en omröstning på sin site där fans fått välja vilka låtar de vill ska vara med på hans nya best off-skiva. Michael Jackson är förstås för ödmjuk för att själv välja ut vilka som är hans bästa låtar. 

Visserligen släppte han dubbel-samlingsskivan HIStory redan 2001 och sedan dess har han bara gjort ett album, som ingen tyckte särskilt mycket om, så man tycker kanske att det skulle räcka med den samlingsskivan? Nä, inte när det gäller Michael Jackson. 2002 släppte han en renodlad "Greatest hits"-skiva. 2003 kom skivan "Number One's" med alla hans listettor samlade. 2004 gav han ut "The One", med sina bästa låtar och en bonuslåt. 2004 släpptes också samlingsskivan "Maximum Michael Jackson" som följdes upp 2005 med "More Maximum Michael Jackson". Och i slutet på 2005 släppte han "Essential Michael Jackson", som han själv tyckte blev en sån succe att han lät trycka upp en "Essential Michael Jackson 2" kort därefter. Ja, och 2006 kom trippelskivan "Collectors box" med hans bästa låtar från fyra album utvalda på tre skivor. Jag tror det var en låt som inte fick plats. Så han blev tvungen att skrapa fram ett samlingsalbum till, året därpå, 2007, "Colour collection" där resten fick plats. Och året efter det, gissa vad han kände för då? Jo, precis, han kände att han behövde en ny samlingsskiva med alla sina bästa låtar igen. Den fick heta "Gold". Nämnde jag förresten att Michael Jackson släppt 8 DVDer på 2000-talet med sina bästa musikvideos och liveklipp? Visserligen samma videos på alla skivorna, men ändå.

Så nu när Michael fyllt 50 kände han att det var någonting som saknades. Någonting han ännu inte givit ut?! En samlingsskiva! Jag kan riktigt se mig honom framför mig när han kom på snilleblixten, vad nöjd han måste ha varit. Och så kom han på att han skulle låta en omröstning göras, vilka låtar som var bäst. Det mest komiska är iallafall uttalandet på hans hemsida i samband med utgivningen av den här nya samlingsskivan, hans tionde samlings-CD på åtta år:

"Återigen har Michael Jackson varit en pionjär i att låta sina fans medverka i processen, att hylla det största musikaliska geniet som någonsin funnits"

Inga kommentarer: