torsdag 24 februari 2011

En bragd? Jo tjena.

Det enda som är säkert, varje skid-VM eller vinter-OS eller vilket event som helst som innehåller någon slags skidor, det är att det förr eller senare kommer stå "BRAGD" med stora bokstäver på löpsedlarna. Jag hatar verkligen det ordet, det är ett ord som skidförbundet tagit över för att skididrotten ska låta lite häftigare. För mig är en bragd att göra med små medel någonting väldigt mäktigt, som att lilla Sverige tog VM-brons i fotbolls-VM trots att det fanns tio lag med på pappret femtioelva så bra trupper, eller som jättegamla Henke Larsson när han kom in från bänken utan att någon trodde på honom och avgjorde Champions League. Sånt som man bara inte tror ska kunna gå händer ändå, det är väl vad själva ordet betyder. I ordböcker står det synonymt med ord som "mirakel"! Det säger en hel del.

Jag vet inte huruvida det är ett mirakel att den här svenske Hellner, som alla tycker är BÄST, vinner en tävling? Att en svensk vinner en skidtävling, är det ett MIRAKEL? Det är för jäkelen mer en självklarhet att en svensk ska vinna! Vad är problemet? Under hela mitt liv har skidtävlingarna handlat om ifall det ska vara Sverige eller Norge som vinner, och visst är det säkert roligt varje gång om man tycker det är roligt att se på folk som glider fram på skidor.

Som när Anja Pärsson fick bragdguldet häromåret, jag är inte insatt, hon gjorde säkert någon jättejättebra utförsåkning som ingen trodde hon skulle vinna men så vann hon ändå. Ett MIRAKEL! säkerligen. Men sen året därpå vinner hon bragdguldet igen? Vadå, var det INGEN som kunde ANA att hon skulle vinna den här utförstävlingen igen?? Hon var ju BÄST I VÄRLDEN och REGERANDE MÄSTARE och MÅSTE ha varit FÖRHANDSFAVORIT? Hur är det ett mirakel när världsettan vinner någonting överhuvudettaget? Hallå?

Däremot vore det FIASKO om hon misslyckades, men det står det aldrig, du kommer aldrig se att det står något negativt ord intill svensk skidåkning. Det kan vara "bäste svensk på 93e plats" och det är ändå folk som hurrar, vad är det frågan om? Är skidåkning någon konstig religös hyllnings-sekt? Och är Sverige så sopdåliga på fotboll nuförtiden att vi måste lägga energi på såna här sporter? :) Hehe, nåja okej, det är förstås jättemånga som tycker skidåkning är den bästa sporten någonsin, som ni märker håller jag inte med. Det är en nordlänsk version av att springa, bara att man tagit bort alla roliga kortdistansgrenar. 110 meter häck på långskidåkor, det hade jag kollat på, ja jädrar :)

Inga kommentarer: