tisdag 1 oktober 2013

Hjärntvättad av TV - och jag gillar det, och jag ogillar det. Jag ogillar att jag gillar det.


Puh! Nu tar jag en paus från TV-serien jag håller på att plöja för att skriva lite här. Det finns en värld av TV-serier där ute och jag har uppenbarligen gått miste om den fram tills nu, eller åtminstone större delen av den. Och nu blev det visst ketchup-effekt här, för jag har hittat ungefär hundra serier som jag tycker verkar bra. Alla andra har tydligen redan sett dem och tycker att jag är helt efter, haha, och jag undrar när alla människor har haft tid att följa alla serier, jag själv hinner knappt med ett par avsnitt ens på den ledigaste av dagar :). Senaste månaderna har jag nog påbörjat tio olika serier och alla var så bra att jag vill se mer av dem - men det är tufft att följa tio serier samtidigt, särskilt när i princip alla finns i många och långa säsonger. Så jag har mycket att fylla tiden med, och det är svårt att gå och lägga sig i rimlig tid när man har så mycket gött att se på och allt är så spännande :) Och så frustrerande!!

Under gymnasietiden såg jag första säsongen av "Lost" med familjen framför TVn, jag tyckte den var spännande, det var den första dramaserien jag följde, så jag trodde att avslutningen skulle komma i sista avsnittet. Naiv ung kille var jag då alltså, och serien blev mer och mer invecklad ju närmare säsongsavslutningen det led och först när det var en kvart kvar av sista programmet insåg jag att, "fan, det här kommer inte hinna få en upplösning". Och så var det ju, det slutade med en cliffhanger, och jag gick i taket! Kände mig brutalt lurad, jag hade kollat tjugo timmar på den här smörjan för att jag ville se hur det slutade - och så blev jag blåst på avslutningen, jag såg aldrig ett enda avsnitt på någon av de kommande säsongerna. Samma sak hände när jag såg någon av "Pirates of the Carribian"-uppföljarna på bio för många år sedan, en film som var typ tre timmar lång - och så slutade den ändå med en "fortsättning följer...". Då blev jag förstås också bitter, hade jag betalat för att se en halv film och bli tvungen att betala lika mycket för att se hur den slutar? Det är som att tvingas betala för att gå ut från ett nöjesfält, det gör man ju inte, man betalar bara när man går in, eller hur? Hur som helst, jag laddade väl hem uppföljaren sen när den kom, inte för att jag tyckte det skulle bli spännande att se hur det slutade, det var jag verkligen inte, utan för att ge igen på filmindustrin för att de hade försökt tvinga mig att betala dem ännu mer pengar. Nu bidrog jag istället till den illegala verksamheten som sätter käppar i deras hjul, och bekämpa ondska med ondska.

Men är det inte tragiskt att ALLA serier ska sälja ut sig på det sättet? Nästan inga serier får ett avslut efter första säsongen, i skrivande stund kan jag inte komma på en enda sådan serie, och det äcklar mig hur lite integritet serieskaparna har. Som med Prison Break - den var tänkt att bli typ en serie på tio-femton avsnitt och sen skulle den vara slut. Men nånstans halvvägs, medan första säsongen fortfarande var bra, kom det några finansiärer med stora plånböcker och sa "stopp! det här är ju jättepoppis, och vi skulle tjäna mycket mer pengar om ni gjorde tio avsnitt till... och sen sju säsonger till" och självklart sålde manusförfattarna ut sig och ändrade serien och så blev den till slut så dålig att folk inte längre kom ihåg hur bra den var i början, och hur bra den kunde ha blivit om man hållit sig till originalidén. Så verkar det vara ungefär med alla serier nu, så fort de blir uppmärksammade så kommer det hundra säsonger till - och det är inte ofta det blir sådär jättelyckat. Kan som sagt inte tänka fram en enda dramaserie som är värdig rakt igenom, men jag kan komma på hundra som slutade skamligt. Sopranos är den enda serie jag kan se fem avsnitt av på raken av. Sista säsongen var väl inget vidare till och med där, men... sex av sju bra säsonger är jäkligt bra för en dramaserie idag :) Det är synd att man har så lite förtroende i sina manusförfattare att man inte tror att de kan göra andra projekt lika bra, så att de måste pumpa varenda litet korvöre ur det som redan gått hem hos folk.

Hur som helst, nu ska jag tillbaka till datorn och se något mer avsnitt av Stephen Kings nya serie om en hel stad som blir instängd i en mystisk kupa - fantastiskt bra, men jag har redan fått höra av facebookvänner att det inte kommer få något avslut. Så nu är jag redan frustrerad över slutet och jag har inte ens sett hälften av avsnitten :)

Tacka vet jag långfilmer!! :)

1 kommentar:

IzZzY sa...

Du får börja titta på Koreanska drama-serier! Du kommer säkerligen tycka att de är helt galet knepiga till en början, men efter sådär 5 avsnitt så är man helt fast i K-dramaträsket... Fördelen med dessa är att de alltid bara är EN SÄSONG. Att sedan sluten alltid är otillfredställande ändå, är en helt annan sak. ;)