lördag 20 augusti 2011

Det är ditt fel att du är mobbad

Svenska dagbladet skriver idag att 44 av 66 mobbade skolbarn själva får skulden för att de är mobbade. Att de ska skylla sig själva för att de är mobbade, att det beror på att de är annorlunda och att deras eget beteende är orsaken till att de blir retade, sparkade, bespottade, utfrusna. Jag kan inte förstå hur en vuxen person kan säga till ett litet utsatt barn att det är hans fel att han blir trakasserad. Och hur kan 44 vuxna pedagogiskt utbildade personer göra samma sak? Visst är det säkert lättare att hitta på glåpord åt någon som inte har några vänner eller som ser annorlunda ut, men elaka barn är så pass kreativa att de garanterat kan hitta på något annat sätt att mobba på - eller ge sig på någon annan som är ett lättare offer. Mobbare mobbar, det är själva definitionen av en mobbare - han eller hon hittar någon annan att trycka ner tills mobbaren själv blivit tillrättavisad. Det är ingen skillnad mot hur det går till i djurriket.


Jag har läst två artiklar om mobbning idag och de som beskylls är generellt lärarna, rektorerna och kuratorerna. Man älskar tydligen att skylla på lilla syslöjdsfröken och skolgårdsvaktmästaren - säkert helt korrekt många gånger, men varför nämner ingen det mest uppenbara: att det är föräldrarna som ska uppfostra sina barn? Har man glömt bort det eller? 2000-talets föräldrar gillar bevisligen att låta datorspel och kanal 5 uppfostra sina ungar, och låt dom göra det - men när det blir problem får de väl för fan kliva in och berätta för dem vad som är rätt och vad som är fel. Men nej, i debatten om mobbning nämner man hellre skolans bespisningspersonal före föräldrarna.



Så strunta i att ge skulden till barnen - gå direkt till föräldrarna. Bestraffa föräldrarna när ungarna är jävliga så kommer det att lösa sig av sig självt. Precis som när minderåriga gör vilket annat brott som helst! Det är klart att lärare och rektorer har ansvaret för att inga elakheter förekommer på skoltid, och att det är de som får initiera kontakt med föräldrarna, men det här är en uppfostringsfråga - och inga elaka ungar kommer någonsin låta sig uppfostras av stränga rektorn.

Inga kommentarer: