måndag 30 juni 2008

10 orsaker att inte handla på Burger King, Kalmar

Nu när jag slutar jobba på Burger King efter min sejour på nästan åtta månader, tycker jag det kan vara på plats att berätta lite sanningar =). Jag äter ju själv på BK sådär fem dagar i veckan, vilket gör mig till lite av en hycklare, haha, men jag gör alltid min egen burgare så jag kan se till att allt gått rätt till, det kanske inte du kan göra... Hehe. Här kommer iallafall min "Tio anledningar att inte handla på Burger King"-lista.

• Burger King i Kalmar är en riktig miljöbov. I samband med att vi bytte chef i våras, beslutades det att man inte längre skulle ta hand om pantburkar, med motiveringen att vi inte tjänade tillräckligt mycket på det, haha... Så om du lägger pantburkarna i hålet där det står "burkar" när du sorterar dina sopor på Burger King och det ger dig gott samvete, så kan du känna dig lurad! Ett par hundra kilo aluminium har nog hamnat i sopsäckarna i sommar.
• Någonting viktigt är typ alltid slut! Här följer en lista på saker som vi ibland inte kunnat sälja för att vi inte haft det: Milkshake, mjukglass, äppeljuice, appelsinjuice, kampanjleksaker, små muggar, hamburgarbröd, pommes, nuggets, friterad baguettkyckling, mineralvatten, cola, sprite, fanta, hamburgarpapper, lök, rödlök, gurka, minimorötter, side-sallader, kycklingsallader, baguetter, vissa ostar, tomat, lökringar, ketchuppåsar, automatketchup, kaffe, te, vitlöksdipp, hotcheesedipp, sourcreamdipp, bearnaisdipp, majonäsdipp, bacon, chips, korgar, barnmenypåsar, gafflar, knivar, lättöl, skedar, kaffemjölk, salladsdressingar, glasstopping, kampanjvaror...
• Har du otur med timingen kan du råka köpa något där alla ingridienserna har passerat sin bästföre-tid... Några saker du kan tänka på, om du vill vara på den säkra sidan: Köp ingenting med lättmajonäs om du kommer på kvällen. Ska du köpa Whopper Pepper ska du helst komma så tidigt som möjligt. Rödlöken är oftare gammal än fräsh, så se till att du tar bort den om du ska ha nån baguette. Ser du att det är mycket hamburgare i hamburgarstället bakom disken, se för gudsskull till att du beställer nånting som inte ligger längst fram där, eller åtminstone kolla på tidsstämpeln så att den inte legat där en kvart. Beställ alltid gärna något oväntat, typ "extra allt" (ett alternativ som inte kostar nåt extra), så att du vet att du får nåt direkt från köket.
• Tror du att du ska få en burgare som ser ut som på bilden är du bara rent dum.
• Hygienen är bara sådär, ibland. Nångång har vi diskat utan diskmedel i en vecka. Kaffemaskinen har inte varit diskad med diskmedel på en månad. En gång såg jag en av mina överordnade ta upp sallader ur en soptunna och lägga in dom i kylen igen, nån gång har jag sett nån ta upp hundra kött från golvet och grilla dom. Ibland har det varit så underbemannat att det inte varit möjligt att städa köket på fem timmar. Och standardreglerna om hur länge saker får stå framme uppmuntrar cheferna till att inte följa överhuvudettaget. Vissa kvällar finns det staplar av sopor ute i resturangen.
• Burger King ligger i samma hus som Rasta/OKQ8. Tänk på det när du ska handla dricka. Prisexempel: 2,5 dl juice kostar 15 kronor på BK - 1 liter av samma förpackning kostar 14 på rasta. 3 dl mjölk kostar 15 kronor på BK, 1 liter kostar 8 kronor på rasta. Loka 33cl kostar 15 kronor på BK, för det får du en 1,5litare på rasta. Lättölen kostar också 15, du får dubbelt så mycket av folköl för samma pris på rasta.
• Ofta sjukt dålig service. Det kan bero på att en del är trötta eftersom de jobbar 55 timmar i veckan, eller har svårt att hitta motivation i sin minimumlön, eller att de inte känner sig inspirerade att slita röven av sig medan chefen åkt till stockholm för att festa utan att säga till, eller att det är dålig kommunikation för att tekniken är kass, eller att beslutet som nya chefen tog, att bara anställa snygga sjuttonåringar till kassan gjort att alla dom börjar bli sjukt trötta på att göra exakt samma sak varje dag, eller att vår varuinköpare glömt köpa in saker så att gäster blir irriterade, eller att maskinerna alltid går sönder. Men ja, förmodligen är det nog bara så att det här systemet man använder sig av på Burger king, som går ut på att man ska sträva efter att ha så lite personal inne som möjligt och samtidigt ha så många kunder som möjligt, tar ut sin rätt... Kom inte vid niotiden på kvällarna bara, så kanske du kommer undan med en kvart i kö iallafall.
• Om du tar med dig maten du köpt måste du verkligen kolla innan du går att du fått allting du beställt. Det händer väl iallafall minst ett tiotal gånger om dagen, säkert betydligt mer, att du inte fått allt, eller att du fått fel. Av nån konstig anledning verkar det aldrig hända att du fått för mycket.
• Lita på att ingen kommer informera dig om att du har rätt till rabatt om du är studerande, inte ens om du kommer in med en skolväska, tre skolböcker under armen och har ett tre kvadratmeter skol-emblem på tröjan och pratar om din senaste lektion.
• Om du inte tänker på vad du säger framme vid kassan när vi försöker lura dig, så kan du du ruinera dig själv... Ska du ha ost och bacon på din whopper, plusmeny, en dippsås och dricka milkshake till ditt meal, så hade du kunnat köpa tre hamburgare till för samma pris. Och då har du säkert redan lagt ut 15 spänn i bensinpengar för att komma dit...
Måste väl också nämna att det finns många bra saker med burger king också. Den listan kommer en helt annan dag :)

Inga kommentarer: